Τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο βρίσκουν την κυβερνητική συμμαχία για πρώτη φορά τόσο βαθιά πληγωμένη και κανένας δεν γνωρίζει το πόσο μπορεί να αντέξει πλέον αυτή η ετερόκλητη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Μπορεί οι δύο πλευρές να θέλησαν να βγάλουν προς τα έξω ότι συμφωνήθηκε μία ακόμη ανακωχή, όμως η προηγούμενη άντεξε μόλις 25 ημέρες.
Το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν προοιωνίζει σε τίποτα πως η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα και προκειμένου να πέσουν οι τόνοι αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Πολιτική Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα καθώς υπήρξε ο φόβος της πυροδότησης νέου γύρου αντιπαράθεσης με τους ΑΝΕΛ.
Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να δεσμεύτηκε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξει όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία στην Βουλή ή αν θα προτείνει ένα άλλο «plan B» κατά την επίσκεψη του στην Μόσχα στις 29 Οκτωβρίου, τινάζοντας στον «αέρα» το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κρεμλίνο που ακολουθεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Από την άλλη είδαμε για πρώτη φορά τον πρωθυπουργό να παραδέχεται πως φοβάται την κατάθεση μιας πρότασης μομφής από τη ΝΔ καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ζητούσε από τους υπουργούς να μην την στηρίξουν.
Ράγισε το γυαλί στις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου
Το γεύμα που προηγήθηκε του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως δεν έκλεισε τις πληγές που άνοιξε τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στην Ουάσιγκτον.
Ο πρωθυπουργός που κάλυπτε, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις στήριζε, τις συγκρούσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ με υπουργούς της κυβέρνησης, για πρώτη φορά χθες θέλησε να τον θέσει προ τον ευθυνών του και μάλιστα παρουσία του ιδίου, αλλά και όλων των κυβερνητικών στελεχών.
Ο Πάνος Καμμένος δεν θέλησε την δεδομένη χρονική στιγμή να σηκώσει το «γάντι» καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε την οριστική ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών. Το ζήτημα πλέον που τίθεται είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να κρατηθούν οι «ισορροπίες τρόμου» μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων καθώς πλέον ακόμα και ο Μάϊος φαντάζει ιδιαίτερα μακρινός.
Το πολιτικό κόστος είναι ήδη μεγάλο για την κυβέρνηση μετά από αυτή την σύγκρουση και στο Μαξίμου αναζητούν τρόπους να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και ήταν ένας από τους λόγους που αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην υπάρξει συνέχεια στην αντιπαράθεση με τους ΑΝΕΛ.
Καμμένος – Κοτζιάς: Δύο ξένοι στην ίδια κυβέρνηση
Και αν το γυαλί στις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου έχει ραγίσει, τότε του υπουργού Άμυνας με τον Νίκο Κοτζιά έσπασε οριστικά. Η σύγκρουση τους μέσα στο υπουργικό συμβούλιο σήμανε και το τέλος της συνεργασίας δύο στελεχών που διαθέτουν δύο κομβικά και κρίσιμα χαρτοφυλάκια.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Μπορεί η Προεδρία να διέρρεε πως έγινε στα πλαίσια της ενημέρωσης του προέδρου, ωστόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος επιχείρησε να παίξει πυροσβεστικό ρόλο καθώς γνωρίζει τους δύο πολιτικούς. Ωστόσο πολύ δύσκολα θα γεφυρωθεί το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου.
Στα δύο οι ΑΝ.ΕΛ
Το βέβαιο είναι και επιβεβαιώθηκε και κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο Πάνος Καμμένος δεν ελέγχει απόλυτα το κόμμα του. Η Έλενα Κουντουρά δήλωσε πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση για την Συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και ξεχνώντας ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, ακόμα όμως και κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ που δεν είναι βουλευτές αλλά μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο όπως ο Τέρενς Κουίκ έχει πάρει αποστάσεις από τις θέσεις του Πάνου Καμμένου όσον αφορά το Σκοπιανό.
Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα όσα έγιναν γνωστά από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το κάλεσμα του πρωθυπουργού στους υπουργούς να δεσμευτούν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό και ότι δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.
«Ο κυνικός θίασος που κυβερνά βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και τα μέλη του δεν μπορούν να το κρύψουν ούτε κεκλεισμένων των θυρών. Δεν έχει ξαναγίνει πρωθυπουργός να εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν και στη συνέχεια να τους παρακολουθεί άβουλος να αλληλοκατηγορούνται για να μην χάσουν την καρέκλα τους. Φτάνει πια. Η χώρα δεν μπορεί να βυθίζεται άλλο εξαιτίας σας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.
“Κατανοούμε την αμηχανία που προκλήθηκε στη ΝΔ από το βασικό μήνυμα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα συμπράξει στο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας”, απάντησε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
«Μετέτρεψαν το Υπουργικό Συμβούλιο σε κακόγουστη παράσταση» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης και πρόσθεσε: «Αφού χθες τα συμφώνησαν, σήμερα ο κ. Τσίπρας παρακαλεί τον κ. Καμμένο να «μην τον ρίξει». Η καρέκλα τους πάνω απ’ όλα, την ώρα που οι εργαζόμενοι υποφέρουν από τα μέτρα τους. Αλλά η αυλαία της παράστασης θα πέσει γρήγορα».
Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Απ’ ότι φαίνεται το μόνο πρόβλημα του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο είναι η μη διατάραξη της κυβερνητικής συνοχής, με αφορμή το Σκοπιανό κι όχι φυσικά η μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, την οποία κι έκανε γαργάρα, αφού συνιστά επίσημη κυβερνητική πολιτική. Από κει και πέρα το να ζητάς από τους ΑΝΕΛ να μην ταυτιστούν με τη δεξιά και την ακροδεξιά, είναι σαν να ζητάς από κάποιον να μην ταυτίζεται με τον εαυτό του».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Λίγες ώρες μετά τη μυστική συνάντησή τους, ο κ. Τσίπρας κάλεσε ενώπιον των υπουργών τον κ. Καμμένο να μη ρίξει την κυβέρνηση. Τι συνέβη; Αυτή τη φορά δεν τα βρήκαν; Αυτό το γαϊτανάκι, με δηλώσεις, αντιδηλώσεις και ψευτοκαυγάδες, που είναι σε βάρος της χώρας πρέπει να τελειώνει. Οι πολίτες έχουν πιο σοβαρά προβλήματα, από το να ασχολούνται διαρκώς με τις παραστάσεις τους. Αν διαφωνούν τόσο πολύ, ας αφήσουν τις καρέκλες. Αλλά είναι το τελευταίο που θα κάνουν» .